contact

SUNBUD Pabianice

Sp. z o.o. Sp.k.


ul. Partyzancka 149/155
95-200 Pabianice

województwo łódzkie

 

 

         tel. 42 2151821

         fax. 42 2130231

Facebook Like Box

Dostawcy

  • velux.jpg
  • rockwool.jpg
  • Bergo.jpg
  • ursa.jpg
  • polskone.jpg
  • Fakro.jpg
  • psb_dlugie.jpg
  • knauf.jpg
  • wienerberger.jpg
  • Dekoral_2.jpg
  • ytong.jpg
  • rigips.jpg
  • xella.jpg
  • hplush.jpg
  • termoorganika.jpg
  • fermacell.jpg.jpg

Change language:

Jak wykonać zaprawę murarską metodą gospodarczą?

 

               W zależności od miejsca zastosowania zapraw aby murowany element konstrukcji posiadał odpowiednie właściwości wytrzymałościowe musimy użyć zaprawy w odpowiedniej klasie.

Pamiętaj!

O klasie wytrzymałości muru decyduje w większym stopniu klasa zaprawy murarskiej niż klasa wytrzymałości np. cegły.

Zaprawy dzielimy na:

  • Cementowe
  • Cementowo-wapienne

Zastosowanie poszczególnych klas zapraw dzielimy na:

  • M 2,5 – murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków
  • M 5 – murowanie kominów z cegieł, murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków
  • M 10 - – murowanie kominów z cegieł, murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków
  • M 15 - murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków, posadzki
  • M 20 – murowanie filarów nośnych

Składniki niezbędne do wykonania zapraw murarskich i tynkarskich metodą gospodarczą

  • cement CEM II -32,5R lub CEM I – 32,5R
  • piasek o granulacji 0-2mm
  • wapno hydratyzowane
  • woda pitna (studzienna lub wodociągowa)

 

Zaprawa murarska cementowa

 

Cement

CEM II -32,5R

Piasek

(0-2mm)

Woda

Ilość gotowej zaprawy

M 5

25 kg

176 kg

24 – 28 litrów

ok. 100 litrów

M 10

25 kg

143 kg

20 – 24 litrów

ok. 85 litrów

M 15

25 kg

107 kg

16 – 19 litrów

ok. 65 litrów

M 20

25 kg

71 kg

12 – 14 litrów

ok. 50 litrów

 

Zaprawa murarska cementowo-wapienna

 

Cement

CEM II -32,5R

Piasek

(0-2mm)

Woda

Wapno

hydratyzowane

Ilość gotowej zaprawy

M 2,5

25 kg

287 kg

24 – 28 litrów

12 kg

ok. 160 litrów

M 5

25 kg

213 kg

24 – 28 litrów

11 kg

ok. 125 litrów

M 10

25 kg

125 kg

20 – 24 litrów

11 kg

ok. 80 litrów

 

Powyższe ilości są orientacyjne i uzależnione od wilgotności kruszyw, warunków pogodowych w których dana zaprawa będzie stosowana i jest przygotowywana.