Zaprawa budowlana – jak wykonać metodą gospodarczą?

Zaprawa budowlana - jak wykonać metodą gospodarczą? zaprawa budowlana

Zaprawa budowlana to bardzo ważna sprawa na każdej budowie. W tym artykule opowiemy ci jak ją wykonać metodą gospodarczą…

W zależności od miejsca zastosowania zapraw, aby murowany element konstrukcji posiadał odpowiednie właściwości wytrzymałościowe musimy użyć zaprawy w odpowiedniej klasie. 

Pamiętaj! 

O klasie wytrzymałości muru decyduje w większym stopniu klasa zaprawy murarskiej niż klasa wytrzymałości np. cegły. 

Zaprawy dzielimy na: 

  • Cementowe 
  • Cementowo-wapienne 

Zastosowanie poszczególnych klas zapraw dzielimy na: 

  • M 2,5 – murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków 
  • M 5 – murowanie kominów z cegieł, murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków 
  • M 10 – – murowanie kominów z cegieł, murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków 
  • M 15 – murowanie ścian fundamentów, murowanie ścian nośnych budynków, posadzek
  • M 20 – murowanie filarów nośnych 

Składniki niezbędne do wykonania zapraw murarskich i tynkarskich metodą gospodarczą 

  • cement CEM II -32,5R lub CEM I – 42,5R 
  • piasek o granulacji 0-2mm 
  • wapno hydratyzowane 
  • woda pitna (studzienna lub wodociągowa) 

Zaprawa murarska cementowa 

  Cement CEM II –32,5R Piasek (0-2mm) Woda  Ilość gotowej zaprawy 
M 5 25 kg 176 kg 24 – 28 litrów ok. 100 litrów 
M 10 25 kg 143 kg 20 – 24 litrów ok. 85 litrów 
M 15 25 kg 107 kg 16 – 19 litrów ok. 65 litrów 
M 20 25 kg 71 kg 12 – 14 litrów ok. 50 litrów 

Zaprawa murarska cementowo-wapienna 

  Cement CEM II –32,5R Piasek (0-2mm) Woda  Wapno hydratyzowane Ilość gotowej zaprawy 
M 2,5 25 kg 287 kg 24 – 28 litrów 12 kg ok. 160 litrów 
M 5 25 kg 213 kg 24 – 28 litrów 11 kg ok. 125 litrów 
M 10 25 kg 125 kg 20 – 24 litrów 11 kg ok. 80 litrów 

Powyższe ilości są orientacyjne i uzależnione od wilgotności kruszyw, warunków pogodowych w których dana zaprawa będzie stosowana i jest przygotowywana. 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *